Hvordan fungerer et Smarthus?

De berømmelige smarthjemmene, har kommet i vinden de siste årene. Vi snakker om teknologi som tar sikte på å komme beboerne i boligene til gode. Smarthusløsninger lanseres på markedet for å sørge for folks komfort, velvære og praktiske løsninger.

Har du noensinne tenkt på den gode følelsen av å ha et system som lar deg dispensere nøklene for å åpne og lukke døren, skru av og på rombelysningen og kontrollere temperaturen og luftkvaliteten i huset ditt? I dette innlegget forteller vi mer om dette konseptet og hvordan det virker.

Hva er et Smarthus?

Et «smarthus» består av nettverkstilkoblet og automatisert bygningsteknologi. Husholdnings og multimediaenheter er koblet sammen slik at de enkelt kan opereres med en sentral fjernkontroll. WLAN og Bluetooth gjør at disse enhetene og systemene kan kommunisere med hverandre og med brukeren. Smarttelefoner, nettbrett eller stemmeassistenter tjener som fjernkontroll og «talerør».

Hvordan et Smarthus virker

Nesten alle smarthusprodusenter baserer seg på et kontrollsenter, også kalt smarthus-hub eller gateway. Denne enheten er midtpunktet i smarthjemsystemet og kontrollerer alle de sammenkoblede komponentene. Den kombinerer alle enhetene i en smarthjem-app som kan fjernstyres, noe som fører til et mer responderende og smartere hjem.

Overføringsstandarder

Kommunikasjonen mellom de forskjellige enhetene i smarthjemmet ditt er den avgjørende faktoren i automatiseringen av ditt dagligliv. Kontrollsenteret forbinder de forskjellige enhetene med hverandre og sørger for at de kan styres av datamaskin, smarttelefon eller nettbrett.
Dataoverføringen gjøres enten:

Trådløst via radioløsninger som WLAN og Bluetooth

Disse systemene egner seg særlig for tilpasning av smarthjem i eksisterende boliger. Det finnes radiostandarder (f.eks. EnOcean, ZigBee og Z-Wave) som er spesielt utviklet for smarthusenheter.

Trykk her for å lese mer om hvordan fremtidens smarthus vil se ut.

Via systembuss

Dette benytter permanent installerte kabler for å overføre data. Dette egner seg kun i nye byggetiltak. Sammenkoblingen kan da gjøres enten ved:

  • KNX buss-system. I dette tilfellet er kablene lagt slik at de kan tilpasses det enkelte smarthjemkonsept.
  • Digitalt strømmenettverk. Dette bruker de eksisterende strømkablene i huset til å overføre data. Dette er billigere enn KNX konseptet fordi det bare er innfelte lysbrytere og stikkontakter som må byttes ut.

Enkelt å gjøre boligen Smart

Trenden på smarthjemsområdet beveger seg klart i retning av trådløs kommunikasjon. Dette gir deg mer fleksibilitet i installasjonsfasen og gjør også oppsettet langt enklere. Dette kommer av at du ikke trenger å legge kabler. Du kan også bruke internett-tjenesten IFTTT (fra engelsk «If This Then That») til å lage regler som bringer sammen smartprodukter med forskjellige overføringsstandarder.

Som du kan forstå, er det nå fullt mulig å tilpasse enheter i et smarthus uten å måtte basere seg på et større automasjonsprosjekt. Du kan henvende deg til spesialiserte firmaer i markedet som tilbyr fullstendig kundetilpassede systemer i henhold til hva du måtte ønske.

Kardia utvikler egen Smarthusplattform, der vi setter fokus på lokal kontroll hvor du enkelt kan styre lys og varme, måle luftkvalitet og åpne inngangsdøren med mobilen.

Hvis du ønsker mer informasjon om vår smarthusplattform og app, er det bare å kontakte oss!

Interessert i Kardia?

Vi ønsker å komme i kontakt med deg som bygger boliger! Ta kontakt med oss så finner vi en løsning sammen som passer ditt prosjekt.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Du kan lese mere om våre Kardia Prefab prefabrikkerte tekniske skap, eller om Kardia Smart, vår egenutviklet smarthus plattform.

Siste nytt